HomeSukututkimusHolopainenSukukirjoja → Holopaisten sukuhistoria

HOLOPAISTEN SUKUKIRJAN ESITTELY

Holopaisen suvun vaiheita keskiajalta 1700-luvulle: suvun synty ja levittäytyminen

Nykypäivänä isälinjaisten DNA-testien avulla voidaan hahmottaa suvun isälinjan asutushistoriallisia vaiheita kauas historiaan. Asiakirjalähtöinen sukututkimus alkaa vanhimmista veroluetteloista 1540-luvulta. Holopaisten suvun parissa on erittäin laaja DNA-tutkimusprojekti Suomen mittakaavassa. Sukukirjassa tullaan käsittelemään tarkasti mitä DNA kertoo Holopaisten alkuvaiheista, suvun synnystä ja sukuhaarojen välisistä yhteyksistä.

Sukukirjassa yhdistyy perinteinen tarkka asiakirjatutkimus DNA-avusteiseen geneettiseen sukututkimukseen. Näitä hyödyntämällä ja toinen toistaan tukemalla saadaan mahdollisimman tarkka kuva Holopaisten suvun alkuhistoriasta. Asiakirjojen alkaessa Holopaiset olivat jo savolainen suku. DNA:n avulla päästään kuitenkin asiakirjoja kauemmas.

Holopaisten sukukirjassa haetaan vastauksia seuraaviin kysymyksiin ja annetaan niihin myös vastauksia: mistä suunnasta Holopaisten esi-isät tulivat Savoon ja mitä yhteyksiä Holopaisten sukuhaaroilla on keskenään ja kuinka Holopaiset sijoittuvat "sukujen kartalle" suhteessa muihin sukuihin?

Kaskiviljelyn myötä savolainen asutus alkoi levitä ennennäkemättömällä tavalla vieraisiin maakuntiin. Eränkäynti toimi pysyvän asutuksen tienraivaajana. Asumattomat salomaat olivat erämiesten nautinnassa jo kauan ennen vakinaista asutusta. Koskemattomien korpien keskellä sijainneet erämiesten metsäsaunat olivat ensimmäiset asutuksen edelläkävijät.

Sitten tapahtui, että meitä alkoi kasvaa liian monta yhdelle tilalle, niin että emme voineet siinä enää elää. Sen vuoksi erosimme toisistamme ja rakensimme taloja takamaillemme. Näin totesivat savolaiset kuningas Kustaa Vaasalle vuoden 1545 valituskirjelmässään. Savolainen kaskiviljely vaati suuria aloja ja väestöä alkoi 1500-luvun puolimaissa olla jo liikaa Etelä-Savon alueella. Suvuilla oli Pohjois-Savossa vanhoja eräsijojaan, joissa kalastettiin ja metsästettiin. Sukujen jäseniä oli alkanut jo ennen varsinaista kruunun tukemaa uudisasutusta muuttaa eräsijoilleen pysyvästi. Se ei kuitenkaan riittänyt: savolaiset levittäytyivät ja asuttivat 1500-luvun kuluessa kaskirukiinsa voimin Kainuun ja Keski-Suomen, Pohjanmaan jokilatvat ja Keski-Ruotsin suomalaisseudut sekä saivat vahvan jalansijan myös Etelä-Pohjanmaan järviseudulla sekä Pohjois-Satakunnassa. 1600-luvulla asutusliike jatkui Pohjois-Karjalaan, Inkeriin, Koillismaalle ja Lappiin. Tämä näkyy tänäkin päivänä niin geeneissä kuin murteissakin.

Tämä sukukirja kertoo asiakirjalähteisiin ja DNA-tietoon perustuen yhden suuren savolaisen suvun tarinan. Sukukirja sisältää paljon artikkeleita Holopaisten vaiheisiin ja myös ajan historiaan liittyen. Sukukirjaan kuuluvat olennaisesti myös sukutaulut, jotka esittävät sukujuonnot varhaisimmista kantaisistä lähtien. Holopaisten sukukirja ei ole tylsä sukutaululuettelo, vaan historian tietoteos suvun synnystä, kasvusta ja leviämisestä kohti ennennäkemättömiä korpia.


Juvalla 18.5.2020
Ari Kolehmainen
Suku- ja historiapalvelu Menneen jäljet


No mistä sitä saa?
Kirja on ilmestynyt heinäkuussa 2024 ja sitä saa Holopaisten sukuseuralta.


kuva: etukansi kuva: takakansi

Päivitetty 4.7.2024