Sotilaslähteet on järjestetty rykmentin ja komppanian mukaan. Hans Högmanin kotisivuilla on tähän tarkoitukseen pitäjäluettelo.
Katselmusluettelot voidaan jakaa karkeasti kolmeen ryhmään sisällön laajuuden mukaan. Kukin katselmus sisältää yhden rykmentin, tiedot on järjestetty komppania kerrallaan. Komppanian sisällä tulee ensin esikunta ja sen jälkeen miehistö ruotunumeroittain.
General munster rulla
Pääkatselmusluettelossa kerrotaan kaikki muutokset jotka miehistössä on tapahtunut edellisen pääkatselmuksen jälkeen. Esimerkiksi Savon rykmentin pääkatselmuksessa 1767 kerrotaan kaikki muutokset vuoden 1735 jälkeen (jolloin edellinen pääkatselmus pidettiin), vaikka välissä on ollut useita "pienempiä" katselmuksia. Vuoden 1729 pääkatselmusluettelo ei ole säilynyt.
Tyypillisesti pääkatselmuksessa kerrotaan seuraavat tiedot:
Lisäksi voidaan kertoa esimerkiksi sotilaan lukutaidosta tai käsityötaidoista (esim. puuseppä jne).
Besichtnings och cassations munster rulla
Periaatteessa vastaavan sisältöinen kuin pääkatselmus. Aikarajoitus, luetellaan vain miehet jotka
Munster rulla, inmunstringsrulla
Luetellaan katselmushetkellä vahvuudessa olevat miehet. Usein katselmuksessa ei ole muuta tietoa kuin miesten nimet.
Jos katselmus koskee tiettyä komennusta (esimerkiksi linnoitustyössä Suomenlinnassa), luettelo ei sisällä kaikkia komppanian miehiä vaan ainoastaan ne jotka ovat komennuksella.
Avlöningsrulla
Palkkaluettelot laadittiin joka vuosi. Savon rykmentille niitä on säilynyt 1732 - 1807. Luettelossa nimetään kunkin ruodun sotilaat sekä kuluneen vuoden aikana tapahtuneet sotilaiden vaihtumiset.
Yleensä sotilaista on varsin vähän tietoa. Useimmiten kerrotaan vain nimi, uusista sotilaista voi olla mainittuna myös alkuperäinen sukunimi. Samoin mainitaan jos sotilasnimi on muuttunut.
Recruteringsrulla
Värväysluettelot sisältävät tietyssä värväystilaisuudessa otettujen sotilaiden tiedot. Luettelot ovat samanmuotoisia kuin katselmusluettelot.
Savon rykmentille on säilynyt vain muutamia värväysluetteloita.
Luetteloissa nimetään entiset sotilaat joille on myönnetty elatus Vadstenan sotilashuonekassan varoista. Osassa luetteloista ei nimetä komppaniaa ja/tai ruodunnumeroa, joten ne on pääteltävä muista tiedoista.
Kaikille siviililähteille on yhteistä vaikeus yhdistää sotilas johonkin tiettyyn komppanian ruotuun. Katso alempana selvitys rippikirjoista.
Periaatteessa kaikkien sotilaiden pitäisi löytyä myös rippikirjoista. Useita käytännön vaikeuksia on kuitenkin tiellä:
Rippikirjojen tutkimisen hyviä puolia:
Älä unohda lastenkirjoja jos niitä on pidetty seurakunnassa!
HisKi hakukone helpottaa huomattavasti sotilaiden hakemista. Hakuvihjeitä:
Perukirjoja on tehty sotilaiden tai sotilaiden vaimojen jäämistöistä.
Ruotusotilaat eivät maksaneet henkirahaa, siten heitä ei mainita henkikirjoissa. Sen sijaan sotilaiden vaimot maksoivat henkirahaa. Heidät on useimmiten sijoitettu siihen taloon jonka mailla ruotusotilas asui.
Ruodun numeroa ei mainita, joten se on pääteltävä siitä mitä tietää kyseisen kylän sotilaista.
Sotilaita esiintyy varsin usein käräjien pöytäkirjoissa:
© Väinö Holopainen 2015